Just another WordPress.com site

Шановні учні! Ці конспекти даються для того, щоб Ви могли ще раз прочитати, переглянути той матеріал уроку, який ми обговорювали на заняттях. Всі домашні завдання ми записуємо на уроці у щоденник або в зошит. Якщо ж учня не було на уроці, він може на сайті подивитися і взнати, що проходили ми на уроці і яке домашнє завдання.

З повагою
Тетяна Тадеївна 🙂 

Операційна система (ОС) відіграє роль сполучної ланки між апаратурою комп’ютера і виконуваними програмами, а також користувачем.

До основних функцій будь-якої операційної системи відносять:
– Управління пам’яттю;
– Управління доступом до пристроїв введення-виведення;
– Управління файлової системою;
– Диспетчеризація процесів;
– Управління використанням ресурсів;
– Завантаження програм в оперативну пам’ять;
– Інтерфейс з користувачем;
– Мережеве взаємодія;
– Захист системи і даних користувачів.

Операційна система Linux

linux

ОС Linux (Лінукс) є системою, заснованою на однойменному ядрі. Вона являє собою ціле сімейство Unix-подібних систем. Система розповсюджується безкоштовно у вигляді різних готових дистрибутивів, які мають власний набір прикладних програм і налаштовані під ті чи інші потреби кожного користувача.
Сьогодні linux-системи є лідерами ринку. Так, наприклад, Android займає більше 60% ринку, системи інтернет-серверів близько 60%, в ​​дата-центрах займають половину ринку вбудованих систем. Linux за останні роки став дуже популярний і займає близько 42% серед всіх електронних пристроїв.

Операційна система Windows

Microsoft Windows  є найбільш затребуваною системою для ПК. Сьогодні, за статистикою, дана ОС встановлена ​​на 90% комп’ютерів у світі.
Пакет Windows входить кілька стандартних додатків: Internet Explorer, поштовий сервіс Outlook, музичний відеопрогравач Windows Media Player і офісний пакет Office.

1_53a27d6b758dd53a27d6b7591e

Основні елементи вікон та правила роботи з ними. Загальні правила роботи з вікнами налаштування параметрів. Елементи вікон налаштування параметрів та особливості роботи з різними типами вікон та їх елементами.

Робочий стіл на власний смак.
Практична робота “Налаштування робочого столу”.

Встановлення та видалення програм а допомогою Панелі Керування. Встановленя програмних продуктів за допомогою програми інсталяції. Можливі варіанти встановлення програм.

Практично вся робота з об’єктами Windows відбувається у вікнах.
У середовищі Windows при завантаженні програми, при роботі з документом,папкою або ярликом інформація розташовується у вікнах. Розрізняють програмні вікна, вікна документів, вікна папок, діалогові вікна тощо.

У Windows використовується графічний інтерфейс. Всі об’єкти операційної системи предста-влені на екрані у вигляді значків – піктограм або ярликів.
Під об’єктами розуміють все, чим оперує Windows: програма, папка, файл, документ, мережа, диск, пристрій.
Об’єкт на екрані має вигляд стандартної для його типу пікто¬грами з назвою під нею. Є об’єк-ти, які мають піктограми, що нагадують оригінал («Мой компьютер», принтер, монітор, миша тощо).
Робота з об’єктами проводиться за допомогою миші, яка є основним засобом керування.

1

Встановлення та видалення програм
Будь_яке програмне забезпечення, що використовується в сучасних комп’ютерах, працює під управлінням операційної системи. Кожна з програм створюється для певної операційної системи і не може працювати з іншою, не сумісною. Перед початком використання комп’ютерної програми має відбутися процес її узгодження з операційною системою.
Процес узгодження комп’ютерної програми з операційною системою та розміщення її складових у певному місці зовнішньої пам’яті комп’ютера (як правило, на жорсткому магнітному диску) називається інсталяцією, або встановленням програми.

Не видаляйте встановлені програми простим знищенням файлів програми або ярлика програми з меню Пуск чи з Робочого стола. Під час інсталяції дані про програму додаються до спеціального файлу (реєстру) операційної системи і до інших системних файлів, окремі компоненти програми копіюються до різних системних папок. Некоректне видалення програм може призвести до збоїв у роботі операційної системи, накопичення файлів, що не використовуються.
Видалення встановлених програм відбувається за таким алгоритмом:
1. Вибрати у списку інстальованих програм програму, яку потрібно видалити (деінсталювати).
2. Вибрати на Панелі інструментів кнопку Видалити.
3. Підтвердити бажання видалити програму вибором кнопки Продовжити.
4. Слідувати вказівкам програми деінсталяції.

Залишити коментар