Just another WordPress.com site

Шановні учні! Ці конспекти даються для того, щоб Ви могли ще раз прочитати, переглянути той матеріал уроку, який ми обговорювали на заняттях. Всі домашні завдання ми записуємо на уроці у щоденник або в зошит. Якщо ж учня не було на уроці, він може на сайті подивитися і взнати, що проходили ми на уроці і яке домашнє завдання.

З повагою
Тетяна Тадеївна 🙂 

Архітектурою ПК називають його опис на деякому загальному рівні, що включає опис системи команд, системи адресації, організації пам’яті і т.д.
Архітектура (логічна схема) визначає принципи дії, інформаційні зв’язки і взаємодію головних принципів ПК.
Структура ПК – сукупність його функціональних елементів і зв’язків між ними.

Зовнішня архітектура – це ті пристрої , які бачать люди, що працюють з комп’ютером.
Внутрішня архітектура – це ті пристрої, які забезпечують процеси накопичення, обробки, зберігання, представлення і передачі інформації всередині машини. Більшість із них знаходяться в системному блоці.

Класична архітектура персонального комп’ютера

Автором класичної архітектури комп’ютера вважають американського математика Джона фон Неймана.
Класична архітектура ПК носить назву схема фон Неймана.

john_von_neumann8

До складу схеми фон Неймана входять:

Пристрій керування
Арифметико-логічний пристрій
Пам’ять
Пристрої введення-виведення інформації

Інтерв’ю з Джоном фон Нейманом

Схематично загальна структура комп’ютера:

image001

Аналогічна схема:

4.arhitektura_kompaf93ab15c05804eec8da88acb6fe90e28

Запам’ятовуючий пристрій – це блок ЕОМ, призначений для тимчасового (оперативна пам’ять) та тривалого (постійна пам’ять) зберігання програм, вхідних і результуючих даних та деяких проміжних результатів. Інформація в оперативній пам’яті зберігається тимчасово лише при включеному живленні, але оперативна пам’ять має більшу швидкодію. В постійній пам’яті дані можуть зберігатися навіть при вимкненому комп’ютері, проте швидкість обміну даними між постійною пам’яттю та центральним процесором, у переважній більшості випадків, значно менша.

Арифметико-логічний пристрій – це блок ЕОМ, в якому відбувається перетворення даних за командами програми: арифметичні дії над числами, перетворення кодів та ін.

Керуючий пристрій координує роботу всіх блоків комп’ютера. У певній послідовності він вибирає з оперативної пам’яті команду за командою. Кожна команда декодується, за потреби елементи даних з указаних в команді комірок оперативної пам’яті передаються в АЛП. АЛП настроюється на виконання дії, вказаної поточною командою (в цій дії можуть брати участь також пристрої введення-виведення); дається команда на виконання цієї дії. Цей процес буде продовжуватися доти, доки не виникне одна з наступних ситуацій: вичерпано вхідні дані, з одного з пристроїв надійшла команда на припинення роботи, вимкнено живлення комп’ютера.

Описаний принцип побудови ЕОМ носить назву архітектури фон Неймана – американського вченого угорського походження Джона фон Неймана, який її запропонував.

Принципи функціонування сучасних комп’ютерів:

  • Принцип двійкового кодування полягає в тому що всі дані подаються у вигляді двійкових кодів.
  • Принцип програмного керування полягає в тому що всі операції з опрацювання даних здійснюються відповідно до програм і ці програми розміщуються в пам’яті комп’ютера.
  • Принцип адресності полягає в такій організації пам’яті комп’ютера, за якої процесор може безпосередньо звернутись до даних, розміщених у будь-якій частині пам’яті. До того ж кожна мінімальна частина пам’яті (комірка пам’яті) має унікальне ім’я — адресу.
  • Принцип однорідності пам’яті полягає в тому, що всі дані, у тому числі й програми, зберігаються в одному і тому самому запам’ятовуючому пристрої.

Завдання Вкажи назви видів комп’ютерів
• С_П_Р_О_П_Т_Р
• Н_У_Б_К
• Н_Т_УК
• П_А_Ш_Т
• М_К_Р_О_О_П_Т_Р  

1. Що входить до складу схеми фон Неймана.

2. Намалювати  загальну схему комп’ютера.

3. Знати принципи функціонування сучасних комп’ютерів.

Домашнє завдання на 2.10.2014

Прочитати конспкт уроку за посиланням:

Типова архітектура ПК .

Письмово дати выдповідь у зошиті.
1. Що належить до апаратної складової (hardware).
2.     Знати призначення системного блоку (корпусу), блоку живлення, системної (материнської) плати, мікропроцесора (МП).
 3.     Назви основні характеристики МП.

Залишити коментар